Dorpskerk Leusden-Zuid

Kerk in Leusden-Zuid in neoclassicistische stijl. De dorpskerk werd gebouwd op een stuk grond van boerderij De Bieshaar.

Informatie over Dorpskerk Leusden-Zuid

In 1825 maakten Amersfoortse predikanten en de kerkenraad van Leusden plannen voor een nieuwe kerk. De oude vervallen kerk in Oud Leusden was geen geschikte plaats omdat daar maar zeven huizen stonden. De kerk moest dichter bij de bevolking van Leusden worden gebouwd. Aanvankelijk werd er gedacht om te bouwen in de nabijheid van Bavoort. Toen de boer van boerderij De Oude Bieshaar een hoekje land ter beschikking stelde werd er besloten om daar te bouwen.

De nieuwe kerk, de Nederlands Hervormde Dorpskerk in Leusden-Zuid, werd gebouwd met behulp van een landelijke subsidieregeling. Evenals vele andere kerken uit die tijd werd de Dorpskerk opgetrokken in de neoclassicistische bouwstijl. De Dorpskerk is een Rijksmonument.
De kerk werd in 1828 plechtig in gewijd door de Amersfoortse dominee Breyl. Een jaar later kreeg Leusden na twee eeuwen weer een eigen predikant in de persoon van ds. P. C. Ribbeck. Rond deze kerk ontstond mede door toedoen van de invloedrijke protestantse families De Beaufort en Van Hardenbroek een hechte protestantse gemeenschap.

Bron : de Canon van Nederland

Routes langs Dorpskerk Leusden-Zuid

De genoemde routes passeren Dorpskerk Leusden-Zuid en zijn geschikt voor wandelen, fietsen of skeeleren. Ontdek ze op jouw favoriete manier.

Ontvang de laatste updates

Dorpskerk Leusden-Zuid

Kerk in Leusden-Zuid in neoclassicistische stijl. De dorpskerk werd gebouwd op een stuk grond van boerderij De Bieshaar.
Open in Google Maps

Adresgegevens

Arnhemseweg 75 in Leusden-Zuid

alternatieven

We hebben nog meer aanbod

Naast Dorpskerk Leusden-Zuid heeft de regio nog veel meer bezienswaardigheden in deze categorie.

In Leusden werd in 1917 de Coöperatieve Handelsvereniging Leusden & Omgeving opgericht. Het fabrieksgebouw met silo is in 1929 ontworpen en gerealiseerd.

Cooperatie

Nieuwbouw van softwaregigant AFAS die een soort 'silicon valley' ontwikkelt op het randje van Leusden

AFAS-Voorzijde