Achterveld

Evacuatie naar ErmeloOp 10 mei 1940 klonk om vier uur in de vroegte hoorngeschal, de oproep voor alle in Achterveld gelegerde militairen om naar hun stellingen te gaan. De hele familie Boersen hielp mee om de kapitein en de luitenant de deur uit te helpen. Beide ransels moesten gevuld worden, het noodzakelijkste meegenomen. Nog voor…

Informatie over Achterveld

Evacuatie naar Ermelo

Op 10 mei 1940 klonk om vier uur in de vroegte hoorngeschal, de oproep voor alle in Achterveld gelegerde militairen om naar hun stellingen te gaan. De hele familie Boersen hielp mee om de kapitein en de luitenant de deur uit te helpen. Beide ransels moesten gevuld worden, het noodzakelijkste meegenomen. Nog voor 5.00 uur vertrok een groepje ‘van hun militairen’ inclusief kapitein van Zalingen naar Voorposten Asschat. Ongeveer een uur later vertrokken ook de laatste militairen uit de timmermanswerkplaats naar Asschat. Daar gingen ze dan, al die soldaten met wie de familie toch een band gekregen had: hoe zou het hun vergaan? Maar de familie had het al druk met de eigen beslommeringen, ze moesten evacueren! Meester Stipdonk van de Sint Josephschool was een huisvriend van de familie, hij kwam wel eens kaarten en vader Aris en hij waren de afgelopen strenge winter samen wezen schaatsen. Hij was in café Buitenlust in de kost, dat lag naast het pand van de familie Boersen. Een buurman dus. Bep, To en Corrie hebben bij hem in de klas gezeten. Meester Stipdonk stond altijd voor hen klaar, zeker nadat moeder was overleden.
Stipdonk was groepsleider wat inhield dat hij de evacuatie van de buurt regelde. Hij was bij de familie Boersen en bij alle gezinnen in de buurt komen zeggen dat iedereen uit het Barneveldse deel van Achterveld met de fiets om 13.00 uur klaar moest staan voor vertrek. 
Het Stoutenburgse deel van Achterveld zou pas de volgende dag (naar De Rijp en omgeving) vertrekken. Met slechts een bundeltje kleren achterop, wat toiletspullen en een boterham voor dezelfde avond kwamen ze naar het verzamelpunt vlakbij hun huis, bij café Buitenlust, toen Corries band klapte. Wat nu gedaan? De fiets werd in het café gezet. Even verderop stond een ezelkar van de familie Kohlmann die aan de Schoonderbeekerweg woonde. Zij waren die ochtend al vroeg met hun wagens van huis vertrokken naar het centrum van Achterveld omdat de brug over de Modderbeek bij Jan Boersen zou worden opgeblazen. Corrie kon mee met de ezelkar waar verder twee dienstmeisjes op zaten die de ezel menden. Nu besloot vader Aris dat ook hij met een wagen ging. Hij vond zijn jongste dochter nog te jong om alleen te reizen. Zijn andere dochters liet hij over aan de zorgen van meester Stipdonk.

Terugkeer

Donderdag na de capitulatie zijn vader Aris, zijn buurmannen en meester Stipdonk op de fiets uit Ermelo naar Achterveld teruggereden om de situatie in ogenschouw te nemen. Van het huis van kruidenier Jan van Hamersveld, hun buren, was niet veel over, maar hun eigen huis was nog wel bewoonbaar. Er was wel veel kapot, dakpannen eraf, alle glas was uit de raamsponningen, een grote balk in de timmermanswerkplaats was naar beneden gekomen, maar ze zouden er na wat reparaties wel weer in kunnen. Zij zagen iemand er met een kistje sigaren onder zijn arm vandoor gaan, nog gauw geplunderd uit de puinhopen van de kruidenierswinkel van Van Hamersveld.
Behalve de schade aan hun woningen zagen zij de grote gaten in de kerk, het Sint Josephgesticht deels in puin, evenals veel andere beschadigde huizen.

Huzaren

Op 12 mei 1940 kwam het vierde eskadron van het eerste regiment huzaren, die gedurende de mobilisatie in Barneveld gelegerd was, per fiets vanuit richting Terschuur via wat nu heet de Stoutenburgerweg naar Achterveld. Zij hadden als taak verkenningstochten te maken om waar te nemen waar de vijand zich bevond. De huzaren waren onderverdeeld in eskadrons te paard, motor en fiets. Ook bezaten zij een aantal pantserwagens, maar het merendeel was de dag ervoor naar Den Haag gezonden. Het vierde eskadron met ritmeester De Vries bestond uit een wielrijderseskadron van honderdtwintig militairen, vier pelotons van dertig man.
Inmiddels was op 12 mei een vijandelijk wielrijderspeloton van de Snelle Groep Midden, inclusief het eerste bataljon van de Duitse hoofdmacht, in Achterveld gearriveerd. Zij moesten een doorgang in de Grebbelinie vinden naar Amersfoort. De opdracht was om snel Amersfoort aan te vallen. De huzaren fietsten via Terschuur naar Achterveld en kwamen in de loop van de ochtend aan bij de Barneveldse Beek. Omdat ook daar de brug was opgeblazen moesten de vier pelotons huzaren door het water naar de overkant zien te komen. Iets verder stuitten zij al op Duitsers, maar hier konden zij die nog terugdringen. Er werden zelfs enkele Duitsers – voor korte tijd – krijgsgevangen gemaakt. Eenmaal in Achterveld aangekomen bleken de huzaren middenin een grote vijandelijke troepenmacht te zijn terechtgekomen en kwamen ze vanuit alle kanten onder vuur te liggen. Er is hevig en fel gevochten, soms man tegen man. Daarbij zijn in Achterveld twaalf Nederlandse militairen omgekomen. Een van de gewonden overleed een jaar later op 15 mei 1941 alsnog aan zijn verwondingen, wat het aantal dodelijke slachtoffers op dertien bracht. Nadat bleek dat vechten niet langer mogelijk was, is het enkele huzaren gelukt om zich terug te trekken richting Hoevelaken en Terschuur om uiteindelijk in kasteel de Haar in Haarzuilens aan te komen. Anderen hebben zich verstopt in leegstaande huizen en boerderijen. Ongeveer zestig huzaren, waaronder verschillende gewonden, hebben zich overgegeven en zijn krijgsgevangen gemaakt.

Artillerie

Gedurende de nacht van zondag 12 op maandag 13 mei is door de artillerie vanuit Amersfoort en Hamersveld – met onregelmatige tussenpozen – gevuurd op Achterveld, Barneveld, Terschuur, Voorthuizen en Nijkerk. ‘Storend en verontrustend vuur’ werd dit genoemd. De granaten vlogen over de hoofden van de mannen in de liniedijk en de voorposten.
In Achterveld was veel schade aan woningen en aan de kerk.
Aan Duitse zijde zijn die nacht veel slachtoffers gevallen. De tientallen, mogelijk meer dan honderd Duitse doden werden met vrachtwagens naar Duitsland afgevoerd. In Achterveld lagen de Duitse gewonden in de kelders van het Sint Josephgesticht en van de melkfabriek, tot zij werden overgebracht naar ziekenhuizen in Duitsland. In het Schaffelaarse Bos in Barneveld waren honderden Duitse soldaten gelegerd. Die positie is door huzaren doorgegeven en ook dit bos werd flink beschoten, met vele doden en gewonden tot gevolg. Hotel-café-restaurant De Bonte Koe in Barneveld was eveneens een belangrijk doelwit van de artillerie omdat daar hoge Duitse legerfunctionarissen zouden zijn. De artillerievuren vanuit Amersfoort en Hamersveld hebben ertoe bijgedragen dat de grote aanval door de hoofdmacht van 227e divisie vertraging heeft opgelopen. Het plan van de Duitsers was maandag 13 mei in de vroege ochtend tot een aanval op Scherpenzeel over te gaan, maar nu heeft de troepenmacht de ochtend nodig gehad om zich te hergroeperen om vervolgens pas in de middag de aanval te kunnen openen.

Routes langs Achterveld

De genoemde routes passeren Achterveld en zijn geschikt voor wandelen, fietsen of skeeleren. Ontdek ze op jouw favoriete manier.

Ontvang de laatste updates

Achterveld

Evacuatie naar ErmeloOp 10 mei 1940 klonk om vier uur in de vroegte hoorngeschal, de oproep voor alle in Achterveld gelegerde militairen om naar hun stellingen te gaan. De hele familie Boersen hielp mee om de kapitein en de luitenant de deur uit te helpen. Beide ransels moesten gevuld worden, het noodzakelijkste meegenomen. Nog voor…
Open in Google Maps

Adresgegevens


alternatieven

We hebben nog meer aanbod

Naast Achterveld heeft de regio nog veel meer bezienswaardigheden in deze categorie.

In 1939 en 1940 is langs het Valleikanaal, daar waar deze verder van de oude dijk af ligt (naast woonwijk 't Vliet en bedrijventerrein De Horst) nog een tweede dijk aangelegd. Hier lag dus een dubbele dijk. De nieuwe dijk lag evenwijdig aan en op ruim tweehonderd meter van de oude dijk. Het zand voor…

GUL Placeholder Empty

Voorposten Asschat verdedigde de andere toegangsweg vanuit het oosten: de Asschatterweg. De stellingen van Voorposten Asschat bevonden zich in de Asschatterkeerkade en in het voorwerk de Schans. In tegenstelling tot die van Stoutenburg waren deze voorposten wat beter geoutilleerd. In Asschat waren betonnen kazematten, een gietstalen koepelkazemat, lignissen, een hulpverbandplaats, verbindingsloopgraven, schuilnissen, groepsschuilplaatsen, hulpposten, latrines,…

GUL Placeholder Empty

Inundatie In de derde week van september 1939 werd overgegaan tot inundatie van het Grebbeliniegebied. Begonnen werd met de Vijfde Kom, de Asschatterkom. Het was de eerste kom die onder water gezet werd en deze actie gold als ‘proefinundatie'. De kom lag voor het grootste deel in Leusden en deels in Woudenberg. Op 18 september…

GUL Placeholder Empty

In de ochtend van vrijdag 11 mei 1940 om 8.00 uur moesten de Stoutenburgers zich verzamelen bij Jan van den Hengel, ‘Jan de Bakker' genoemd, op de driesprong in Stoutenburg. Vanaf de driesprong liepen de vluchtelingen langs Den Eng richting Amersfoort. Bertus Huurdeman (1927) en zijn familie van boerderij Den Eng liepen dus weer langs…

GUL Placeholder Empty

Evacuatie en vernieling boerderij Al meteen na het melken in de ochtend op 10 mei 1940 kwam op De Johanneshoeve de aanzegging dat zoon Jan van den Berg (1921) moest vertrekken met de koeien. Van vrijwel elke boerderij kwamen er ook één, soms twee koedrijvers mee, dat kon een zoon zijn of een knecht. De…

GUL Placeholder Empty

Brug over het Valleikanaal die een grote rol speelde in de Tweede Wereldoorlog.

Horstbrug

De 60 kilometer lange Grebbelinie liep dwars door Leusden. Bij de aanleg van de Grebbeliniedijk in de achttiende eeuw werden komkeringen aangelegd om het water van de inundaties tegen te houden. Er waren in 1940 in totaal elf kommen, elk met een keerkade.

schaatsende-militairen

Voorposten Stoutenburg komt voort uit de dappere weerstand die in mei 1940 is geboden tegen oprukkende Duitse troepen. Daarmee droegen de militairen van het 16e Regiment bij aan de verdediging van Amersfoort.

Voorposten-Stoutenburg

De Moespot is een voormalige school waar het akkoord van Achterveld, ook wel de voedselconferentie, werd getekend.

De-Moespot

Wist je dat er een schijnvliegveld was in de oorlog? Midden op Landgoed Den Treek.

Bunker-bij-schijnvliegveld