In 1939 en 1940 is langs het Valleikanaal, daar waar deze verder van de oude dijk af ligt (naast woonwijk 't Vliet en bedrijventerrein De Horst) nog een tweede dijk aangelegd. Hier lag dus een dubbele dijk. De nieuwe dijk lag evenwijdig aan en op ruim tweehonderd meter van de oude dijk. Het zand voor…
Horstbrug
Brug over het Valleikanaal die een grote rol speelde in de Tweede Wereldoorlog.
Informatie over Horstbrug
Op zaterdagochtend 11 mei 1940 waren alle burgers uit de gemeenten Stoutenburg en Leusden geëvacueerd. Lege dorpen bleven achter. De Horstbrug ( in huidige Horsterweg) over het Valleikanaal werd in de loop van de ochtend opgeblazen, nadat de Stoutenburgse evacués deze gepasseerd waren.
Omdat de Horstbrug over het Valleikanaal op 11 mei was opgeblazen door de Nederlandse militairen werd daar al snel een pontje gemaakt. Door aan het touw te trekken voer je naar de overkant. Met een paar jongens werd het pontje operationeel gehouden.
Routes langs Horstbrug
De genoemde routes passeren Horstbrug en zijn geschikt voor wandelen, fietsen of skeeleren. Ontdek ze op jouw favoriete manier.
Leusden in de Grebbelinie (1939-1945) is een boek van José Huurdeman over de oorlog in onze streek. Deze fietstocht brengt je langs een aantal markante locaties uit de oorlogstijd.
Een wandeling door de oude kern van Leusden naar natuurgebied de Schammer. Onderweg loop je door het Princenhofpark, bewonder je de architectonische nieuwbouw van AFAS en kan je reeën spotten in de Schammer.
Horstbrug
Adresgegevens
Leusden