Afvalroute door Stoutenburg

Een afvalroute? Ja echt, die heeft Leusden sinds de opening van de Foodcourt. Een mooie route? Zeker!
Afstand:  10 km
Zwerfaval aan de Horsterweg van het foodcourt Amersfoort

Het kinkt misschien gek zo'n afvalroute. Maar het is een gegeven dat sinds de opening van het Foodcourt in het buitengebied je een route kan volgen van afval, zwerfafval!. De route gaat vanaf het Foodcourt richting Hoevelaken. Onderweg kom je vaak het afval tegen van bijvoorbeeld milkshake-bekers. Vlak voor de spoorwegovergang ga je naar rechts, de Koedijkerweg op. Na een paar honderd meter passeer je de ingang van Bloeidaal. Op deze parkeerplaats worden vaak de menu's in de auto opgegeten. Je treft hier vaak complete zakken aan met bakjes, zakjes en bekers.

Vervolg de route door het boerenlandschap en geniet van de verre uitzichten. Onderweg tref je afval aan dat vanuit het raam uit de auto wordt gegooid.

Aan het eind van Koedijkerweg ga je rechts de Stoutenburgerlaan op. Je fietst hier op een kronkelende weg tussen bomen door. Vlak bij de brug vind je aan beide kanten parkeerplaatsen. Hier ligt regelmatig afval van klein tot groot. Op een goede dag ligt er grof vuil langs de kant.

Vervolg je route over de Stoutenburgerlaan en ga aan het eind naar rechts richting Leusden. Op het kruispunt steek je links over naar de Horsterweg. Je bent weer aangekomen op een populaire route vanaf het Foodcourt.

Verspreid over de Horsterweg vind je weer zwerfafval. In de berm, de sloot en zelfs het weiland is regelmatig afval gespot.

In de bocht ga je naar rechts, de Schammersteeg in. Aan het eind van deze steeg volg je de route over het Inundatiepad. Inunderen is een begrip uit de oorlog waarbij stukken land onder water werden gezet om de vijand tegen te houden.

Vervolg je route door de Schammer en Bloeidaal. Een prachtig stuk nieuwe natuur waar veel recreatie te vinden is. Helaas ook het zwerfafval al lijkt het in het natuurgebied mee te vallen.

Na het oversteken van de Horsterweg vervolg je de route door Bloeidaal en ga je aan het eind twee keer links. Je nadert weer het Foodcourt.

Heb je afval meegenomen? Je kan het kwijt in de prullenbakken bij het Foodcourt.

Samen schoon

Door het plaatsen van foto's waarop het McDonalds logo zichtbaar is lijkt het alsof zij de veroorzakers zijn. Naast McDonalds zitten er ook filialen van Kentucky Fried Chicken, Subway en Shabu Shabu. Door contact op te nemen met de filiaalhouder en het hoofdkantoor is er meermaals aandacht gevraagd voor dit nieuwe probleem sinds de opening. Regelmatig loopt een medewerker rondom het Foodcourt om zwerfafval op te ruimen, complimenten! Zullen we er samen alles aan doen om de regio vrij te houden van zwerfafval? Het maakt het zoveel mooier!

Route op de kaart

Download route in GPX formaat

Klik op de button onder de tekst om de route in GPX formaat te downloaden. Wil je weten wat je met een GPX bestand kan doen lees dan de pagina GPX route laden op een GPS of smartphone.
Voor een aantal routes is de mogelijkheid voor het downloaden van een beschrijving in PDF tijdelijk uitgeschakeld. Staat er geen 'Download PDF' button maar wil je deze toch ontvangen, stuur dan een bericht via het contactformulier.

Wat kan je nog meer doen in Leusden?

Er zijn genoeg activiteiten die je kunt doen in Leusden. Klik hieronder op één van de soorten activiteiten.   

Meer informatie over deze activiteit​

Startpunt: Wiekenweg Amersfoort
Lengte route 10 km
www.ceescoenen.nl
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram