Klompenpad Het Termatenpad

Klompenpad Termatenpad door Leusden en Woudenberg
In Leusden is een nieuw klompenpad met de naam Termatenpad, vernoemd naar Frans ter Maten, oud-directeur van Landschap Erfgoed Utrecht.
Lengte van de route:
14.5
km
Legenda: Parkeerplaatsen Hoogtepunt(en) Horeca horeca Route horeca Afkort- of aanloop

De wandeling begint bij TOP Theehuis Mon-Chouette. Je loopt aan de rechterkant van het Valleikanaal richting de Bruinenburgersluis. Het is een mooi, drassig bosgebied waar ook de Heiligenbergerbeek zijn oorsprong vindt. De route gaat nu langs de oude spoorlijn Amersfoort – Kesteren. De rails zijn een aantal jaar terug helemaal weggehaald en je kan prachtig wandelen over de spoorbedding. De route gaat langs het oorlogsmonument Stirling (3 februari 2018) richting Leusden. Je steekt de Leusbroekerweg over en loopt tot aan de Tabaksteeg. Als je geluk hebt kan je treinen zien staan op de rails vanaf Pon. 

De Tabaksteeg is van oudsher een pad tussen Leusden-Zuid en de coöperatie. Met de bouw van de wijk rechts is ook het oude fietspad onder handen genomen. Na een paar honderd meter loop je het ‘oude Leusden-Zuid’ binnen. Langs de kerk steek je de Arnhemseweg over en vervolg je de route over de Ooievaarshorsterweg. Rechts staat de oude bewaarschool en bibliotheek. Aan het eind bij boerderij Ooievaarshorst ga je naar links de Treekerweg op. Halverwege staat aan de linkerkant de ‘uilenboom’, in de volksmond een bekende boom omdat hier vroeger vaak uilen werden gespot. 

Tegenover het ‘oude houtsnijderswinkeltje’ ga je linksaf het bos in. Een prachtige laan met knusse huisjes brengen je aan de achterzijde van wat vroeger Hotel den Treek was. Het hotel werd nog bekende door de opnames van het Kamermeisje in het satirische programma Pisa. Het huis is nu in privé bezit.

In het grasland achter het oude hotel zijn vaak reeën te zien (zie foto onderaan de pagina). Het pad loopt verder richting de Vieweg. Voor de sluis sla je rechtsaf de Griftdijk op. Op de eerste brug links sla je het Griftpark / Landgoed Geerestein in. De route gaat aan de noordkant van Woudenberg richting de Ekris.  Je komt uiteindelijk uit bij de Zegheweg en loopt langs de zuiveringsinstallatie richting het Valleikanaal. De route gaat nu aan de linkerkant van het kanaal terug naar de Bruinenburgersluis en door naar het TOP punt. 

Route downloaden in GPX formaat

Klik op de button onder de tekst om de route in GPX formaat te downloaden. Wil je weten wat je met een GPX bestand kan doen lees dan de pagina GPX route laden op een GPS of smartphone.

Voor een aantal routes is de mogelijkheid voor het downloaden van een beschrijving in PDF tijdelijk uitgeschakeld. Staat er geen ‘Download PDF’ button maar wil je deze toch ontvangen, stuur dan een bericht via het contactformulier.

Waar kom je langs

Het wordt wel één van de mooiste punten uit de Grebbelinie genoemd: de Bruinenburgersluis.
Lees meer over Bruinenburgersluis
In Leusden werd in 1917 de Coöperatieve Handelsvereniging Leusden & Omgeving opgericht. Het fabrieksgebouw met silo is in 1929 ontworpen en gerealiseerd.
Lees meer over De coöperatie
Kerk in Leusden-Zuid in neoclassicistische stijl. De dorpskerk werd gebouwd op een stuk grond van boerderij De Bieshaar.
Lees meer over Dorpskerk Leusden-Zuid
Dit pand is in 1887 gebouwd vermoedelijk als droogschuur voor hop of tabak. Het stalgedeelte werd in 1949 tot woonruimte verbouwd. Het hele gebouw werd in 2003 gerenoveerd en is nu in gebruik als woonhuis en als kantoor van landgoed Den Treek-Henschoten.
Lees meer over De Ossenstal

Horeca langs de route

Mon-Chouette is een theehuis gevestigd in een verbouwde boerderij midden in het prachtige groene achterland van Leusden.
Lees meer over Theehuis Mon-Chouette

Meer informatie over deze activiteit

Startpunt :
TOP Theehuis Mon-Chouette aan de Leusbroekerweg 25B in Leusden
Lengte van de route:
14.5
km
Lees meer op de website van Klompenpaden

Groeten uit Leusden

Persoonlijke verhalen uit Leusden, wandelingen en goede adresjes voor to-go. Racefietsen en skeeleren, genieten en bekijken. Leusden, Achterveld en Stoutenburg liggen centraal in het land. 

Aanvullingen aan de website

Heb je nieuwe informatie of wil je iets melden? Laat het weten door het formulier op de contactpagina in te vullen.

Nieuwsbrief