Klompenpad Het Termatenpad

In Leusden is een nieuw klompenpad met de naam Termatenpad, vernoemd naar Frans ter Maten, oud-directeur van Landschap Erfgoed Utrecht.
Afstand:  14.5 km
Klompenpad Termatenpad door Leusden en Woudenberg

De wandeling begint bij TOP Theehuis Mon-Chouette. Je loopt aan de rechterkant van het Valleikanaal richting de Bruinenburgersluis. Het is een mooi, drassig bosgebied waar ook de Heiligenbergerbeek zijn oorsprong vindt. De route gaat nu langs de oude spoorlijn Amersfoort - Kesteren. De rails zijn een aantal jaar terug helemaal weggehaald en je kan prachtig wandelen over de spoorbedding. De route gaat langs het oorlogsmonument Stirling (3 februari 2018) richting Leusden. Je steekt de Leusbroekerweg over en loopt tot aan de Tabaksteeg. Als je geluk hebt kan je treinen zien staan op de rails vanaf Pon.

De Tabaksteeg is van oudsher een pad tussen Leusden-Zuid en de coöperatie. Met de bouw van de wijk rechts is ook het oude fietspad onder handen genomen. Na een paar honderd meter loop je het 'oude Leusden-Zuid' binnen. Langs de kerk steek je de Arnhemseweg over en vervolg je de route over de Ooievaarshorsterweg. Rechts staat de oude bewaarschool en bibliotheek. Aan het eind bij boerderij Ooievaarshorst ga je naar links de Treekerweg op. Halverwege staat aan de linkerkant de 'uilenboom', in de volksmond een bekende boom omdat hier vroeger vaak uilen werden gespot.

Tegenover het 'oude houtsnijderswinkeltje' ga je linksaf het bos in. Een prachtige laan met knusse huisjes brengen je aan de achterzijde van wat vroeger Hotel den Treek was. Het hotel werd nog bekende door de opnames van het Kamermeisje in het satirische programma Pisa. Het huis is nu in privé bezit.

In het grasland achter het oude hotel zijn vaak reeën te zien (zie foto onderaan de pagina). Het pad loopt verder richting de Vieweg. Voor de sluis sla je rechtsaf de Griftdijk op. Op de eerste brug links sla je het Griftpark / Landgoed Geerestein in. De route gaat aan de noordkant van Woudenberg richting de Ekris.  Je komt uiteindelijk uit bij de Zegheweg en loopt langs de zuiveringsinstallatie richting het Valleikanaal. De route gaat nu aan de linkerkant van het kanaal terug naar de Bruinenburgersluis en door naar het TOP punt.

Route op de kaart

Download route in GPX formaat

Klik op de button onder de tekst om de route in GPX formaat te downloaden. Wil je weten wat je met een GPX bestand kan doen lees dan de pagina GPX route laden op een GPS of smartphone.
Voor een aantal routes is de mogelijkheid voor het downloaden van een beschrijving in PDF tijdelijk uitgeschakeld. Staat er geen 'Download PDF' button maar wil je deze toch ontvangen, stuur dan een bericht via het contactformulier.

Wat kan je nog meer doen in Leusden?

Er zijn genoeg activiteiten die je kunt doen in Leusden. Klik hieronder op één van de soorten activiteiten.   

Meer informatie over deze activiteit​

Startpunt: TOP Theehuis Mon-Chouette aan de Leusbroekerweg 25B in Leusden
Lengte route 14.5 km
Meer informatie
www.ceescoenen.nl
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram