Rondje Soesterberg

Fietsronde van 35 km door het Lockhorsterbos, over de oude startbaan van Soesterberg en dwars door Den Treek.
Afstand:  35 km
De Heiligenbergerbeek door het Lockhorsterbos in Leusden

Hou je van klimmen op de fiets? Dan zit je met deze rit goed. Vanaf de parkeerplaats in de Schammer fiets je richting het Lockhorsterbos. Dwars door dit bos loopt de Heiligenbergerbeek waar je heerlijk kan kanoën.  Als je het bos uitkomt vervolgt de route zich over de Dodeweg en Laan 1914 omhoog. Dit is de eerste klim! Bovenop de Amersfoortse Berg gaat de route door het bergkwartier en kom je uiteindelijk uit bij de spoorwegovergang van de BW Laan. Je volgt de route lange tijd langs het spoor Amersfoort - Utrecht dwars door mooie gebieden als de Soesterduinen en de Lange Duinen. Na een paar kilometer kom de tweede klim : De Paltzerweg.

Je rijdt langs het landgoed van Herman van Veen en om de bocht zie je het indrukwekkende natuurgebied van Landgoed de Paltz. De diepe begroeide zandafgraving ziet er in ieder jaargetijde spectaculair uit. Aan de andere kant zie je de oude en nieuwe gebouwen van voormalig vliegveld Soesterberg. De indrukkende radar draait nog steeds rond. Aan het eind van de Paltzerweg steek je de oude landingsbaan over en rij je verder dwars door Soesterberg. Aan het eind van de weg duik je de Utrechtse Heuvelrug op, dit is een lange derde klim maar gelukkig minder stijl. Na een paar keer linksaf geslagen te hebben sta je plotseling bovenaan de Treekerweg. Je kijkt hier uit over de Leusderheide, een enorm stuk heidegebied waar defensie schietbanen heeft. Vroeger kon je de Treekerweg helemaal rond rijden zodat je aan de andere kant (Kolonel van Royenweg) uitkwam. In de jaren zeventig kon je hier in het weekend genieten van parachute springen en zweefvliegtuigjes.

Uitzicht op museum Vliegbasis Soesterberg

Helaas is deze weg afgesloten en ga je rechtsaf richting 'Aart Jansen', tegenwoordig pannenkoekenhuis Bergzicht. Een heerlijke afdaling waar je goed vaart kunt maken. Aan het eind steek je de Doornseweg over en rij je dwars door Landgoed Den Treek. Bij boerderij Ooievaarshorst sla je naar rechts richting Leusden-Zuid. Links staat de oude bewaarschool en bibliotheek. Je passeert voor de tweede keer de Heiligenbergerbeek om via de Arnhemseweg Leusden-Zuid binnen te rijden. De route gaat precies tussen het 'oude Zuid' en de nieuwe wijk 'Tabaksteeg' door. De oversteek over het beroemde Ponlijntje (spoorlijn tussen Amersfoort en Leusden om auto's te vervoeren) brengt je weer in Leusden-Centrum. Je fiets nu alsmaar rechtdoor om uiteindelijk weer terug te komen op de parkeerplaats in de Schammer.

Video gemaakt door Jan Gijsbertse: Het Ponlijntje een spoorverbinding tussen Amersfoort en Leusden

Route op de kaart

Download route in GPX formaat

Klik op de button onder de tekst om de route in GPX formaat te downloaden. Wil je weten wat je met een GPX bestand kan doen lees dan de pagina GPX route laden op een GPS of smartphone.
Voor een aantal routes is de mogelijkheid voor het downloaden van een beschrijving in PDF tijdelijk uitgeschakeld. Staat er geen 'Download PDF' button maar wil je deze toch ontvangen, stuur dan een bericht via het contactformulier.

Wat kan je nog meer doen in Leusden?

Er zijn genoeg activiteiten die je kunt doen in Leusden. Klik hieronder op één van de soorten activiteiten.   

Meer informatie over deze activiteit​

Startpunt: Parkeerplaats Hockeyclub aan de Schammersteeg Leusden
Lengte route 35 km
www.ceescoenen.nl
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram