Via het Gat van Zus naar Radio Kootwijk

Fietstocht van het Gat van Zus, het Solse Gat en het Aarelgat naar de kathedraal op Radio Kootwijk.
Lengte van de route:
84
km
Legenda: Parkeerplaatsen Hoogtepunt(en) Horeca horeca Route horeca Afkort- of aanloop

Deze route start van TOP de Schammer richting Stoutenburg. Via de Stoutenburgerlaan fiets je richting Hoevelaken, een dorp net over rijksweg A1. Aan het eind sla je rechtsaf richting Zwartebroek. Via de weg en fietspaden kom je uit op de Appelsche Heide, een fraai heide en vennengebied tussen Voorthuizen en Nijkerk. Na wat gekronkel sta je midden op landgoed Boeschoten. Links en rechts van het fietspad zie je de omgewoelde berm door de zwijnen die hier in de avondschemering op zoek gaan naar eten. Je zit midden op de Veluwe!

Na het mooie landgoed gaat de tocht verder naar Garderen en Uddel. Je komt nu langs gebieden met mooie streeknamen zoals het Gat van Zus, het Solse Gat en het Uddelermeer. Je slaat in Uddel rechtsaf via de Aardhuisweg richting de Kroondomeinen. Een mooi gebied met een pittig korte eerste klim. Aan het eind sla je links en rechtsaf richting Hoog Soeren. Hier kan je bij de diverse horeca lekker ontspannen met een kop koffie of een goede lunch.

Je verlaat het gehucht voor één van de mooiste routes op de Veluwe. Via de Asschelsche Heide, halte Assel en de natuurbegraafplaats klim je naar de Hoog Buurlosche Heide. Het glooiende gebied met vergezichten ligt hoog op een uitloper van de ijstijd. Hierdoor kan is het hier meestal als één van de eerste plaatsen wit als het gaat sneeuwen. Je fietst over de Koeflesh, de Hondsflesh en de Gerritsflesh dwars door het Kootwijkerzand. Midden in dit stuifzand gebeld staat Radio Kootwijk. Een imponerend gebouw midden in het bos, ook wel de Kathedraal genoemd. 

De lange weg gaat verder langs het militair schietterein Harskamp waar zich ook een oefendorp bevindt. Je verruilt nu de bossen van de Hoge Veluwe voor het agrarisch landschap van de Gelderse Vallei. Dit gebied is in de MKZ crisis van 2001 zwaar getroffen en tot op de dag van vandaag blijft het een raadsel wat zich nu precies heeft afgespeeld. Langs Wekerom en De Valk rij je nu Barneveld binnen. De route slingert dwars door het dorp richting de Achterveldseweg die je in Achterveld brengt. Via Snorrenhoef en Asschat kom je weer in Leusden. Het laatste stukje gaat over een mooi fietspad langs het Valleikanaal en brengt je terug op de parkeerplaats.

Waardering :
4.5/5

Route downloaden in GPX formaat

Klik op de button onder de tekst om de route in GPX formaat te downloaden. Wil je weten wat je met een GPX bestand kan doen lees dan de pagina GPX route laden op een GPS of smartphone.

Voor een aantal routes is de mogelijkheid voor het downloaden van een beschrijving in PDF tijdelijk uitgeschakeld. Staat er geen ‘Download PDF’ button maar wil je deze toch ontvangen, stuur dan een bericht via het contactformulier.

Horeca langs de route

Pluktuin en theehuis op een mooie locatie in het buitengebied van Stoutenburg. De naam 'In de vrolijke mortier' komt voort uit de Tweede Wereldoorlog.
Lees meer over Pluktuin Stoutenburg
Restaurant in Achterveld. Naast lekker eten ook een traditionele kegelbaan en bruin cafe met biljart.
Lees meer over Restaurant Nog ééntje
Al sinds 1859 de locatie waar vele gasten hun plek hebben gevonden. Hotel, café, restaurant en partycentrum De Roskam : alles onder één dak!
Lees meer over De Roskam
Eeterij-tapperij de Hessenkar is een ouderwets dorpscafé met restaurant in huiskamersfeer en een overkapt sfeervol ingericht verwarmd winterterras.
Lees meer over Eeterij - Tapperij De Hessenkar
Hotelgasten zijn van harte welkom! Je kunt nog steeds bij ons overnachten, ontbijten en dineren in het restaurant als hotelgast. Binnenkort opent er een casino in het hotel.
Lees meer over Hotel van der Valk

Meer informatie over deze activiteit

Startpunt :
Parkeerplaats TOP Schammersteeg 2 in Leusden
Lengte van de route:
84
km

Groeten uit Leusden

Persoonlijke verhalen uit Leusden, wandelingen en goede adresjes voor to-go. Racefietsen en skeeleren, genieten en bekijken. Leusden, Achterveld en Stoutenburg liggen centraal in het land. 

Aanvullingen aan de website

Heb je nieuwe informatie of wil je iets melden? Laat het weten door het formulier op de contactpagina in te vullen.

Nieuwsbrief