Wandeling Groot Stoutenburg

Wandeling over landgoed Stoutenburg en de landerijen naar het oorspronkelijke Groot Stoutenburg.
Afstand:  6 km
Wandeling Groot Stoutenburg

De wandeling start midden in het bos bij Koetshuis Stoutenburg. Je loopt een klein stukje over het 'kabouterpad' richting Voorposten Stoutenburg. In het weiland aan de rechtkant staan 's morgens en in de schemering altijd een groepje reeën. Voorbij het hek van de voorposten loop je over een klein slingerpaadje tussen twee weilanden door. Aan het eind steek je via een balk de sloot over. Dit 'pluizenpaadje' eindigt tegenover het Vilderskerkhof aan de Emelearseweg.

Je gaat linksaf de Emelearseweg op, pas op voor het verkeer in de eerste bocht! Aan de linkerkant passeer je een fruitteler die in de zomer overheerlijke blauwe bessen heeft. Na 800 meter sla je linksaf een bospad op. Dit paadje kronkelt langs een sloot richting de Barneveldsebeek. Als de brug bent overgestoken kan je eventueel de route inkorten door linksaf te slaan. Sla rechtsaf en vervolg het pad tussen grote dikke bomen langs de beek. Halverwege vervolg je het pad nog steeds rechtdoor totdat je bij een sluis aankomt. Hier gaat het pad naar links.

Het pad loopt tussen twee weilanden door. Na een paar honderd meter ga je weer links. Als je goed de bomen in de gaten houdt zal je hier veel uilen zien. Je loopt langs boerderij de Korte Niep richting de Stoutenburgerlaan. Let goed op de twee in elkaar gestrengelde bomen aan de linker kant, dit zijn de Adam en Eva boom. Aan het eind steek je de weg over (pas op!) en sla je linksaf een klein paadje op dat parallel aan de weg loopt. Na de brug over de beek en theeschenkerij 'In den vrolijke Mortier' sla je linksaf het bos weer in. Het pad loopt om het kasteel heen richting de zweethutten en een moestuin. In dit gebied staan ook bijenkassen en een waterpomp waar kinderen kunnen spelen. Bij het hek van de voorposten sla je weer naar rechts en loop je richting de parkeerplaats.

Hoogtepunten

Onderweg kom je langs de volgende hoogtepunten. Leuk om wat meer achtergrond informatie te lezen en te kijken wat er nog meer is.

Route op de kaart

Download route in GPX formaat

Klik op de button onder de tekst om de route in GPX formaat te downloaden. Wil je weten wat je met een GPX bestand kan doen lees dan de pagina GPX route laden op een GPS of smartphone.
Voor een aantal routes is de mogelijkheid voor het downloaden van een beschrijving in PDF tijdelijk uitgeschakeld. Staat er geen 'Download PDF' button maar wil je deze toch ontvangen, stuur dan een bericht via het contactformulier.

Bezienswaardigheden langs de route

Voorposten Stoutenburg komt voort uit de dappere weerstand die in mei 1940 is geboden tegen oprukkende Duitse troepen. Daarmee droegen de militairen van het 16e Regiment bij aan de verdediging van Amersfoort.
Lees verder
Deze twee eiken passen in het lijstje met dikste eiken van Nederland. Waar deze precies is ontstaan weet niemand...
Lees verder
Bijzonder kerkhof voor twee personen in Stoutenburg
Lees verder

Horeca langs de route

Wat kan je nog meer doen in Leusden?

Er zijn genoeg activiteiten die je kunt doen in Leusden. Klik hieronder op één van de soorten activiteiten.   

Meer informatie over deze activiteit​

Startpunt: Stoutenburgerlaan 4 in Stoutenburg
Lengte route 6 km
Meer informatie
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram