Skip to Content

GPS route downloaden

Veel routes op deze website hebben een zgn GPX bestand. Wat is nu een GPX bestand en hoe kan je het gebruiken?

Tegenwoordig worden veel routes aangeboden in GPX formaat. Dit zgn gpx formaat staat voor GPS Exchange formaat, wat je maar snel moet vergeten. Zodra je op de knop GPX Downloaden klikt wordt er een bestand gedownload waarin de route-informatie opgeslagen zit. Deze route-informatie kan je niet zomaar bekijken, je moet hiervoor een programma, een app voor op je telefoon of een GPS device hebben. Zodra je hierin het bestand opent zie je de route op een kaart en kan je deze gebruiken om te navigeren. Een voorbeeld van zo'n route zie je hieronder:


Hoe laad ik een GPX op mijn smartphone?

Voor smartphones zoals een iPhone- of Androidtelefoon zijn er verschillende handige apps te downloaden zoals Topo GPS of Komoot. In deze apps kan je zelf een bestand 'importeren'. Er zijn natuurlijk ook veel apps waarin al standaard routes zijn gemaakt maar je bent hierin enigszins beperkt omdat je geen eigen routes kan toevoegen.

Voor het inladen in Topo GPS kan je het bestand inladen door erop te kikken en te kiezen voor '...openen met'. Een uitgebreide handleiding staat op de website van Topo GPS.

Het inladen in Komoot is redelijk eenvoudig maar je moet het even weten:

  • open de app
  • klik op profiel (onder in beeld)
  • klik op het plus teken achter Tours
  • kies voor 'importeer een bestand (GPX, FIT of TCX)

Hoe laad ik een GPX op mijn sporthorloge of iWatch

Je kan een GPX bestand ook plaatsen op je horloge. Tijdens een activiteit kan je de route zien of krijg je op je horloge een melding dat je naar links of naar rechts moet.

Voor wandelaars en hardlopers zijn er al veel routes rondom Leusden beschikbaar die je kunt downloaden. Ben je meer van het fietsen dan staat er routes voor gewone fietstochten, MTB-routes en racefiets routes op de site. Wil je Leusden op de skeelers of skates verkennen? Bekijk ook deze mooie routes door het buitengebied van Leusden.

Heb je vragen of problemen met een GPX bestand?

Mocht er onverwachts toch een fout optreden of lukt het niet stuur dan een e-mail door onderstaand formulier in te vullen.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram