De Ossenstal

Dit pand is in 1887 gebouwd vermoedelijk als droogschuur voor hop of tabak. Het stalgedeelte werd in 1949 tot woonruimte verbouwd. Het hele gebouw werd in 2003 gerenoveerd en is nu in gebruik als woonhuis en als kantoor van landgoed Den Treek-Henschoten.

De Ossenstal is nu kantoor en woonhuis van de boswachter. Marieke Nolsen heeft hier haar atelier.

Ten noorden van het hoofdgebouw staat een hoog opgetrokken boerderij gebouwd in Italiaanse trant in 1887 (zie sluitsteen) met klinkeroprijpad en klinkerbestrating rondom. De boerderij was oorspronkelijk samengesteld uit een woning, stal en korenzolder. In 1949 is de stal tot woonruimte verbouwd.

Het pand bestaat uit een witgeschilderde bakstenen onderbouw en een houten bovenbouw van gepotdekselde verticale planken tussen gemetselde pijlers onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak. De langgevel aan de weg is door de pijlers in drie vakken gedeeld met in het midden een getoogde dubbele inrijdeur geflankeerd door spaarnissen van dezelfde grote waarin een rond venster in de vorm van een wagenwiel. Voor de nissen staan hardstenen drinkbakken (zitbankje).

Het pand staat op een markant punt vlakbij Buitenplaats De Treek en een parkeerplaats.

 

Meer informatie over deze activiteit​

Startpunt: Treekerweg 11 in Leusden
Meer informatie
www.ceescoenen.nl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram