Dorpskerk Leusden-Zuid

Kerk in Leusden-Zuid in neoclassicistische stijl. De dorpskerk werd gebouwd op een stuk grond van boerderij De Bieshaar.

In 1825 maakten Amersfoortse predikanten en de kerkenraad van Leusden plannen voor een nieuwe kerk. De oude vervallen kerk in Oud Leusden was geen geschikte plaats omdat daar maar zeven huizen stonden. De kerk moest dichter bij de bevolking van Leusden worden gebouwd. Aanvankelijk werd er gedacht om te bouwen in de nabijheid van Bavoort. Toen de boer van boerderij De Oude Bieshaar een hoekje land ter beschikking stelde werd er besloten om daar te bouwen.

De nieuwe kerk, de Nederlands Hervormde Dorpskerk in Leusden-Zuid, werd gebouwd met behulp van een landelijke subsidieregeling. Evenals vele andere kerken uit die tijd werd de Dorpskerk opgetrokken in de neoclassicistische bouwstijl. De Dorpskerk is een Rijksmonument.
De kerk werd in 1828 plechtig in gewijd door de Amersfoortse dominee Breyl. Een jaar later kreeg Leusden na twee eeuwen weer een eigen predikant in de persoon van ds. P. C. Ribbeck. Rond deze kerk ontstond mede door toedoen van de invloedrijke protestantse families De Beaufort en Van Hardenbroek een hechte protestantse gemeenschap.

Bron : de Canon van Nederland

Meer informatie over deze activiteit​

Startpunt: Arnhemseweg 75 in Leusden-Zuid
Meer informatie
www.ceescoenen.nl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram