Skip to Content

Schijnvliegveld SF21

Wist je dat er een schijnvliegveld was in de oorlog? Midden op Landgoed Den Treek.

Tijdens de mobilisatie werd een stuk grond van het Landgoed Den Treek-Henschoten vervordert en uitgebouwd tot mobilisatiecomplex. Dit hielt in dat er diverse panden werden gebouwd waar de militaire die langs de Grebbelinie gelegerd lagen hier gestationeerd waren. Na de Duitse inval werd het verderop gelegen vliegveld Soesterberg snel uitgebouwd tot een plek waar Duitse bommenwerpers konden opstijgen voor een aanval op Engeland.

Als schijnvliegveld bouwde de Duitsers aan de rand van de Leusderheide een vrijwel identieke landingsbaan geheel voorzien lampen en houten vliegtuigen. Aan de andere kant van de weg lag het terrein van Landgoed Den Treek en daar hebben de Duitsers gebruik gemaakt van de reeds bestaande panden. Wat de Duitsers er precies deden is niet geheel duidelijk maar daar word onderzoek naar gedaan door de Vereniging Oud Woudenberg. Van het schijnvliegveld zelf is niks meer terug te vinden.

Op Landgoed Den Treek is onder andere onderstaande bunker nog aanwezig welke zeer waarschijnlijk als munitiebergplaats is gebruik. Ook zou er nog een sokkel voor een stuk 2 cm Flak moeten liggen en 2 tal vloerplaten van het mobilisatiecomplex.

Routes langs deze bezienswaardigheid

Treekermeertje op Landgoed Den Treek Henschoten

Hardloop- of wandelrondje schijnvliegveld

Een mooie wandeling of hardlooproute over het zuidelijk deel van landgoed Den Treek - Henschoten.
De Heiligenbergerbeek door het Lockhorsterbos in Leusden

Rondje Soesterberg

Fietsronde van 35 km door het Lockhorsterbos, over de oude startbaan van Soesterberg en dwars door Den Treek.

Meer informatie over deze activiteit​

Startpunt: Parkeerplaats Treekerpunt aan de Treekerweg in Leusden
Meer informatie
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram