Schijnvliegveld SF21

Wist je dat er een schijnvliegveld was in de oorlog? Midden op Landgoed Den Treek.
Bunker bij schijnvliegveld SF21 in Den Treek
Schijnvliegveld

Tijdens de mobilisatie werd een stuk grond van het Landgoed Den Treek-Henschoten vervordert en uitgebouwd tot mobilisatiecomplex. Dit hielt in dat er diverse panden werden gebouwd waar de militaire die langs de Grebbelinie gelegerd lagen hier gestationeerd waren. Na de Duitse inval werd het verderop gelegen vliegveld Soesterberg snel uitgebouwd tot een plek waar Duitse bommenwerpers konden opstijgen voor een aanval op Engeland.

Als schijnvliegveld bouwde de Duitsers aan de rand van de Leusderheide een vrijwel identieke landingsbaan geheel voorzien lampen en houten vliegtuigen. Aan de andere kant van de weg lag het terrein van Landgoed Den Treek en daar hebben de Duitsers gebruik gemaakt van de reeds bestaande panden. Wat de Duitsers er precies deden is niet geheel duidelijk maar daar word onderzoek naar gedaan door de Vereniging Oud Woudenberg. Van het schijnvliegveld zelf is niks meer terug te vinden.

Op Landgoed Den Treek is onder andere onderstaande bunker nog aanwezig welke zeer waarschijnlijk als munitiebergplaats is gebruik. Ook zou er nog een sokkel voor een stuk 2 cm Flak moeten liggen en 2 tal vloerplaten van het mobilisatiecomplex.

Route(s) langs dit hoogtepunt

Hotel Landgoed ISVW, groen centraal gelegen, ligt op 6 hectare eigen bosgebied, aan de rand van landgoed Den Treek te Leusden. Er zijn 56 tweepersoons comfortkamer met bad of douche, 2 suites en 19 eenpersoons pluskamers.
Lees meer over Landgoed ISVW
Rondje van 7,5 km langs het schijnvliegveld Den Treek
Lees meer over Hardloop- of wandelrondje schijnvliegveld
Fietsronde van 35 km door het Lockhorsterbos, over de oude startbaan van Soesterberg en dwars door Den Treek.
Lees meer over Rondje Soesterberg

Extra informatie:

Locatie:
Parkeerplaats Treekerpunt aan de Treekerweg in Leusden

Groeten uit Leusden

Persoonlijke verhalen uit Leusden, wandelingen en goede adresjes voor to-go. Racefietsen en skeeleren, genieten en bekijken. Leusden, Achterveld en Stoutenburg liggen centraal in het land. 

Aanvullingen aan de website

Heb je nieuwe informatie of wil je iets melden? Laat het weten door het formulier op de contactpagina in te vullen.

Nieuwsbrief