Vilders Kerkhof

Bijzonder kerkhof voor twee personen in Stoutenburg
Vilders Kerkhof in Stoutenburg
Vilders Kerkhof

Hij ging door het leven als Simpie. Geen mens weet meer waar die naam vandaan kwam. Hij droeg een hoed, waarvan de rand naar beneden hing, en om zijn middel een koetouw. Met een biezenbos op de rug gebonden klopte hij rond 1950 bij huizen en boerderijen in de omgeving aan, om stoelen te matten. Daarnaast verkocht hij veters en pleisters.

Landlopers of schooiers waren enkele van de benamingen die de toenmalige dak- en thuislozen kregen. Omdat types als Simpie het vel van dode koeien stroopten, want dat bracht geld op, werden ze in Achterveld en omstreken ook wel ‘vilders’ genoemd.

 

Een hoge leeftijd bereikten deze mannen, die bij gebrek aan beter spiritus dronken, over het algemeen niet. Ze kwamen terecht op de algemene begraafplaats aan de Emelaarseweg in Stoutenburg, aangelegd in 1869 en in de volksmond het ‘vilderskerkhof’ genoemd. Gelovigen hadden hun eigen kerkhof.

Bron : AD

Route(s) langs dit hoogtepunt

Wandeling over landgoed Stoutenburg en de landerijen naar het oorspronkelijke Groot Stoutenburg.
Lees meer over Wandeling Groot Stoutenburg
Skeelertocht van 22 km door de Glind, Achterveld, Stoutenburg en Leusden. Je rijdt over mooi asfalt of vrijliggende fietspaden.
Lees meer over Skeelerronde De Glind
Leusden heeft een prachtig buitengebied voorzien van strak asfalt en fietspaden van beton.
Lees meer over Rondje Skeeleren Asschat

Extra informatie:

Locatie:
Emelaarseweg, in de bocht tegenover het klompenpad.
Bron :
field_5f8d71ba8d046
Auteur :
Cees Coenen

Groeten uit Leusden

Persoonlijke verhalen uit Leusden, wandelingen en goede adresjes voor to-go. Racefietsen en skeeleren, genieten en bekijken. Leusden, Achterveld en Stoutenburg liggen centraal in het land. 

Aanvullingen aan de website

Heb je nieuwe informatie of wil je iets melden? Laat het weten door het formulier op de contactpagina in te vullen.

Nieuwsbrief