Skip to Content

OV-fiets rondje Midden Nederland

Met de OV-fiets vanaf Station Amersfoort Centraal door de bossen naar Leusden. Je fiets dwars door Leusden en de Schammer weer naar Amersfoort. Via de muurhuizen in het historisch centrum kom je weer terug bij de trein.
Afstand:  27,5 km
Hek op het fietspad aan de Buurtweg

Het huren van een OV-fiets is een ideale manier om Midden Nederland te ontdekken. Vanaf Station Amersfoort Centraal fiets je door het prachtige bergkwartier richting Landgoed Nimmerdor. Dwars door het bos loopt de A28 als scheiding tussen Amersfoort en Leusden. Over de fietsbrug sta je nu op Landgoed Den Treek-Henschoten.

Dit deel van de route gaat door het bos richting Huize Den Treek. Je fietst achterlangs tussen de weilanden richting de Vieweg en de Arnhemseweg. Het fietspad brengt je naar de nieuwbouwwijk Tabaksteeg waar je in een klein winkelcentrum een versnapering kunt halen. De route gaat door Leusden-Zuid weer richting Den Treek. Via de Ooievaarshorsterweg en de Treekewerweg kom je weer in de bebouwde kom en fiets je richting Leusden-Centrum. 

De Hamersveldesweg fiets je af waardoor je twee winkelcentra passeert met verschillende winkels en horeca. Via de Zwartweg verlaat je de bebouwde kom en fiets je door de Schammer, een nieuw aangelegd natuurgebied. Dit inundatiegebied werd in de oorlog onder water gezet. Via de tunnel onder de A28 kom je weer in Amersfoort. 

Het centrum is een historische binnenstad met de bekende Muurhuizen. Je fiets dwars door de oude stad richting de Koppelpoort. Achter de Koppelpoort vind je de Nieuwe Stad. Een bezichtiging is absoluut de moeite waard. Langs het spoor kom je weer uit bij de fietsverhuur van de OV-fiets.

Hoogtepunten

Onderweg kom je langs de volgende hoogtepunten. Leuk om wat meer achtergrond informatie te lezen en te kijken wat er nog meer is.

Horeca langs de route

Hotel Landgoed ISVW

Landgoed ISVW

Hotel Landgoed ISVW, groen centraal gelegen, ligt op 6 hectare eigen bosgebied, aan de rand van landgoed Den Treek te Leusden. Er zijn 56 tweepersoons comfortkamers met bad of douche, 2 suites en 19 eenpersoons pluskamers.
Restaurant Bavoort in Leusden

Restaurant Bavoort

Fijne locatie aan de rand van Landgoed Den Treek om te eten en te drinken. Ook na het wandelen of MTB is de koffie-to-go een prima reden om langs te gaan.
Jobs Koffiebar

Jobs Koffiekamer

Zoek je een echte kop koffie? Jobs Koffiekamer weet hoe je deze moet zetten. Naast geweldige koffie ook andere heerlijke dranken en lunch.
Restaurant De Mof in Leusden

Restaurant de Mof

Restaurant De Mof beschikt over een gezellig restaurant, maar ook over een ruim terras. Dit is bovendien overdekt en verwarmd. Met uitzicht op de bosrijke omgeving is het hier heerlijk toeven.
Snackbar Swartesteegh in Leusden

Snackbar Swartesteegh

Snackbar de Swartesteegh voor friet en snacks in Leusden. Cafetaria voor afhalen en thuis bezorgen.
Cafe de Swartesteegh

Café de Swartesteegh

Al meer dan 40 jaar is Café De Swartesteegh een echte bruine kroeg. De Swartesteegh laat je elke dag genieten van ongedwongen gezelligheid en gastvrijheid onder het genot van een drankje en een hapje.
Cafe De Dikke in Leusden

Café De Dikke

De gezelligste kroeg van Leusden! Restaurant en cafe midden in het centrum bij de Biezenkamp.
Eetwinkel vol smaak in Leusden

Olief Olijf

Eetwinkel vol smaak! Je kan de hele dag door binnenlopen voor de beste smaken!
Restaurant Hello Again in Leusden

Restaurant Hello Again

Fondue restaurant in Leusden met veel mogelijkheden zoals vleesfondue (in olie of bouillon), kaasfondue, visfondue en kinderfondue.
Eetcafe Plan B in Leusden

Plan B

Gezellig eetcafe en bruine kroeg in het centrum van Leusden. Ook is het mogelijk om een heerlijk en goed gevulde borrelplank te bestellen.
IJssalon Fyn Ys in Leusden

Fyn Ys

Unieke ijssalon waar zelf ijs wordt gemaakt met lokale producten. Je kunt hier 7 dagen per week terecht voor de heerlijkste smaken!

Route op de kaart

Download route in GPX formaat
Klik op de button onder de tekst om de route in GPX formaat te downloaden. Wil je weten wat je met een GPX bestand kan doen lees dan de pagina GPX route laden op een GPS of smartphone.
Voor een aantal routes is de mogelijkheid voor het downloaden van een beschrijving in PDF tijdelijk uitgeschakeld. Staat er geen 'Download PDF' button maar wil je deze toch ontvangen, stuur dan een bericht via het contactformulier.

Wat kan je nog meer doen in Leusden?

Er zijn genoeg activiteiten die je kunt doen in Leusden. Klik hieronder op één van de soorten activiteiten.   

Informatie over OV-fiets rondje Midden Nederland

Lengte route: 27,5 km

Startpunt OV-fiets verhuur Stationsplein in Amersfoort in Leusden
Externe links
website

Bezienswaardigheden langs de route

De Osstenstal op Landgoed den Treek

De Ossenstal

Dit pand is in 1887 gebouwd vermoedelijk als droogschuur voor hop of tabak. Het stalgedeelte werd in 1949 tot woonruimte verbouwd. Het hele gebouw werd in 2003 gerenoveerd en is nu in gebruik als woonhuis en als kantoor van landgoed Den Treek-Henschoten.
cloud-downloadcross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram