Skip to Content

Via het Gat van Zus naar Radio Kootwijk

Fietstocht van het Gat van Zus, het Solse Gat en het Aarelgat naar de kathedraal op Radio Kootwijk.
Afstand:  84 km
Uitzicht op Radio Kootwijk, kathedraal op de Veluwe

Deze route start van TOP de Schammer richting Stoutenburg. Via de Stoutenburgerlaan fiets je richting Hoevelaken, een dorp net over rijksweg A1. Aan het eind sla je rechtsaf richting Zwartebroek. Via de weg en fietspaden kom je uit op de Appelsche Heide, een fraai heide en vennengebied tussen Voorthuizen en Nijkerk. Na wat gekronkel sta je midden op landgoed Boeschoten. Links en rechts van het fietspad zie je de omgewoelde berm door de zwijnen die hier in de avondschemering op zoek gaan naar eten. Je zit midden op de Veluwe!

Na het mooie landgoed gaat de tocht verder naar Garderen en Uddel. Je komt nu langs gebieden met mooie streeknamen zoals het Gat van Zus, het Solse Gat en het Uddelermeer. Je slaat in Uddel rechtsaf via de Aardhuisweg richting de Kroondomeinen. Een mooi gebied met een pittig korte eerste klim. Aan het eind sla je links en rechtsaf richting Hoog Soeren. Hier kan je bij de diverse horeca lekker ontspannen met een kop koffie of een goede lunch.

Je verlaat het gehucht voor één van de mooiste routes op de Veluwe. Via de Asschelsche Heide, halte Assel en de natuurbegraafplaats klim je naar de Hoog Buurlosche Heide. Het glooiende gebied met vergezichten ligt hoog op een uitloper van de ijstijd. Hierdoor kan is het hier meestal als één van de eerste plaatsen wit als het gaat sneeuwen. Je fietst over de Koeflesh, de Hondsflesh en de Gerritsflesh dwars door het Kootwijkerzand. Midden in dit stuifzand gebeld staat Radio Kootwijk. Een imponerend gebouw midden in het bos, ook wel de Kathedraal genoemd. 

De lange weg gaat verder langs het militair schietterein Harskamp waar zich ook een oefendorp bevindt. Je verruilt nu de bossen van de Hoge Veluwe voor het agrarisch landschap van de Gelderse Vallei. Dit gebied is in de MKZ crisis van 2001 zwaar getroffen en tot op de dag van vandaag blijft het een raadsel wat zich nu precies heeft afgespeeld. Langs Wekerom en De Valk rij je nu Barneveld binnen. De route slingert dwars door het dorp richting de Achterveldseweg die je in Achterveld brengt. Via Snorrenhoef en Asschat kom je weer in Leusden. Het laatste stukje gaat over een mooi fietspad langs het Valleikanaal en brengt je terug op de parkeerplaats.

Andere routes

Je kunt ook deze leuke routes doen.
In Leusden is een nieuw klompenpad met de naam Termatenpad, vernoemd naar Frans ter Maten, oud-directeur van Landschap Erfgoed Utrecht.
Klompenpad Termatenpad door Leusden en Woudenberg
Fiets- of wandeltocht gebaseerd op locaties van (zeer) grote branden in de geschiedenis van Leusden.
Brand in zwembad Bavoort in 1985

Horeca langs de route

Pluktuin en theehuis in buitengebied van Stoutenburg

Pluktuin Stoutenburg

Pluktuin en theehuis op een mooie locatie in het buitengebied van Stoutenburg. De naam 'In de vrolijke mortier' komt voort uit de Tweede Wereldoorlog.
Restaurant Nog ééntje in Achterveld

Restaurant Nog ééntje

Restaurant in Achterveld. Naast lekker eten ook een traditionele kegelbaan en bruin cafe met biljart.
Hotel, cafe en restaurant De Roskam

De Roskam

Al sinds 1859 de locatie waar vele gasten hun plek hebben gevonden. Hotel, café, restaurant en partycentrum De Roskam : alles onder één dak!
IJssallon Dame Bl'Ans in Achterveld

Dame Bl'ans

In Achterveld kan je sinds april terecht voor heerlijk ijs. De ijssalon is gevestigd op een unieke locatie midden in het dorp.
Eeterij – Tapperij De Hessenkar in Achterveld

Eeterij - Tapperij De Hessenkar

Eeterij-tapperij de Hessenkar is populair eetcafé in huiskamersfeer en een overkapt sfeervol ingericht verwarmd winterterras.
Hoten van der Valk voor overnachtingen

Hotel van der Valk

Hotelgasten zijn van harte welkom! Je kunt nog steeds bij ons overnachten, ontbijten en dineren in het restaurant als hotelgast. Binnenkort opent er een casino in het hotel.

Route op de kaart

Download route in GPX formaat
Klik op de button onder de tekst om de route in GPX formaat te downloaden. Wil je weten wat je met een GPX bestand kan doen lees dan de pagina GPX route laden op een GPS of smartphone.
Voor een aantal routes is de mogelijkheid voor het downloaden van een beschrijving in PDF tijdelijk uitgeschakeld. Staat er geen 'Download PDF' button maar wil je deze toch ontvangen, stuur dan een bericht via het contactformulier.

Wat kan je nog meer doen in Leusden?

Er zijn genoeg activiteiten die je kunt doen in Leusden. Klik hieronder op één van de soorten activiteiten.   

Informatie over Via het Gat van Zus naar Radio Kootwijk

Lengte route: 84 km

Startpunt Parkeerplaats TOP Schammersteeg 2 in Leusden in Leusden
Externe links

Bezienswaardigheden langs de route

cloud-downloadcross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram