Rondje kanoën

Leusden ligt omsloten tussen het Valleikanaal en de Heiligenbergerbeek. Ideaal om een ronde te kanoën.
Afstand:  16 km
Kano varen of kajakken op de Heiligenbergerbeek

Je kan in Leusden geweldig mooi kanoën of kajakken. Deze route start op het Valleikanaal en gaat helemaal onder de A28 door. Via een kleine verbindingssloot vaar je naar de Heiligenbergerbeek. Deze moet je nu stroomopwaarts bevaren. Je komt nu door het Lockhorsterbos en Leusden-Zuid. Via landgoed de Boom kom je uiteindelijk weer in het Valleikanaal.

Het Valleikanaal

Bij Kanocentrum "Boerderij Berg" start de route. Je kunt hier verschillende soorten kano's huren. Het eerste deel gaat over het Valleikanaal. Dit kanaal is gegraven tussen 1934 en 1941. Het diende in eerste instantie voor een waterverbinding tussen Amsterdam en Duitsland, maar ook ter verbetering van de waterafvoer van de Gelderse Vallei door de grachten van Amersfoort naar het IJsselmeer. Door de oorlogsdreiging werd het onderdeel van de Grebbelinie en kon men de weilanden ten oosten van het kanaal onder water zetten (inundatie).

Tijdens het eerste deel van de kanoroute is er veel van de oorlogstijd te zien. Je volgt de de Grebbeliniedijk waarin verschillende bunkers en pantserstellingen te zien zijn.

Voorbij Leusden vaar je onder de snelweg A28 door en ben je in Amersfoort. Via een verbindingsroute kano je richting de Heiligenbergerbeek.

De Heiligenbergerbeek

De natuurlijke beek loopt ten westen van Leusden en heeft een uitgebreid stroomgebied waar ook andere beken in uitkomen. Vanaf de Bruinenburgersluis loopt de beek helemaal naar de Monnickendam in Amersfoort waar het de grachten voorzien van water.

Vanaf de verbindingsroute vaar je terug naar Leusden. De route gaat weer onder de A28 door richting het Lockhorsterbos. Je vaart onder hele oude bomen richting de brug van de spoorlijn. Na de bocht heb je de mogelijkheid om een ijsje te eten bij IJshoeve Ruitenbeek. De route gaat verder richting Leusden-Zuid.

Na het passeren van het sluisje wordt de beek steeds smaller en kronkelt over landgoed De Boom. Uiteindelijk kom je uit bij de Bruinenburgersluis en vaar je via het Valleikanaal weer terug richting het kanocentrum.

Route op de kaart

Download route in GPX formaat

Klik op de button onder de tekst om de route in GPX formaat te downloaden. Wil je weten wat je met een GPX bestand kan doen lees dan de pagina GPX route laden op een GPS of smartphone.
Voor een aantal routes is de mogelijkheid voor het downloaden van een beschrijving in PDF tijdelijk uitgeschakeld. Staat er geen 'Download PDF' button maar wil je deze toch ontvangen, stuur dan een bericht via het contactformulier.

Wat kan je nog meer doen in Leusden?

Er zijn genoeg activiteiten die je kunt doen in Leusden. Klik hieronder op één van de soorten activiteiten.   

Meer informatie over deze activiteit​

Startpunt: Langesteeg 2A Leusden
Lengte route 16 km
Meer informatie
www.ceescoenen.nl
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram