Geocaching in en rondom Leusden

Geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht voor jong en oud. In en rondom Leusden liggen meer dan 100 caches (schatten) verstopt dus combineer de Ommetje app met het Geocachen.

Wat is Geocachen?

Geocachen in niets meer dan een schatten-zoektocht. Je ‘speelt’ het op je telefoon of met een gps apparaat tijdens het wandelen, fietsen of andere actieve buitensporten. In Leusden liggen meer dan 100 caches ‘verborgen’ die je via de website of een app op je telefoon kunt opzoeken en loggen. Er zijn makkelijke caches maar ook hele ingewikkelde waarbij je tijdens de route vragen moet beantwoorden. Een goed antwoord geeft je dan de juiste coördinaat waar de ‘schat’ verborgen ligt. Sommige caches zijn klein (micro) maar er zijn ook grote caches zoals vogelhuisjes. Soms ligt er iets ruilbaars in zoals een pen of een stukje speelgoed. Daarnaast tref je ook wel eens trackable aan. Dit is een reizende cache en gaat over de hele wereld. Je mag deze mee naar huis nemen en daarna ergens anders achter laten.

Geocachen in Leusden

Hoe ziet een cache (schat) eruit?

Als je een ‘punt’ hebt gevonden waar je denkt dat de Geocache ligt dan kan je gaan zoeken. Aan de hand van de beschrijving kun je bepalen waar je denkt dat die cache moet liggen. En hier gaat het leuk worden: er zijn hele originele caches gemaakt. Zo lag er lang een cache bij de kanoboederij waar je water uit het kanaal in een buis moest doen waardoor de cache naar boven kwam. Of aan de Paradijsweg hing een hokje hoog in een boom die je met behulp van een kabel kon laten zakken.

Multicache, een route die je kunt volgen

Er zijn ook caches in de vorm van een route gemaakt. Een multicache is een cache waarbij je met behulp van meerdere ‘waypoints’ (coördinaten) een route loopt naar de eindcache. De multi kan een wandeling zijn waarbij je de waypoints van tevoren krijgt, maar het kan ook zijn dat je door het beantwoorden van allerlei vragen de waypoints zelf moet berekenen.

In Leusden heb je bijvoorbeeld ‘Trek je stoute schoenen aan!’ (leuk voor kleine kinderen), ‘Leusden van de straat af gezien’ (een route door wijken van Leusden) of ‘Klompenpad Schutpad’.

Heb je een cache gevonden?

Als je een cache gevonden hebt dan kan je deze ‘loggen’ in de geocache app. Meestal ligt er ook een echte ‘logrol’ bij. Dit is een rolletje papier waarop je je teamnaam en de datum schrijft.

Is Geocachen gratis?

Geocachen is gratis en in een premium versie. De premium versie is betaald en krijg je o.a. meer en uitdagendere Geocaches te zien.

Wil je beginnen met Geocachen? Maak dan een account aan op www.geocaching.com en start gelijk met leuke caches.

Heb je vragen over het geocachen dan mag je altijd een e-mail sturen. Je kunt ook kijken op de Nederlandse website van Geocaching.