Geocaching in en rondom Leusden

Geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht voor jong en oud. In en rondom Leusden liggen meer dan 100 caches (schatten) verstopt dus combineer de Ommetje app met het Geocachen.

Wat is geocachen?

Geocachen in niets meer dan een schatten-zoektocht. Je ‘speelt’ het op je telefoon of met een gps apparaat tijdens het wandelen, fietsen of andere actieve buitensporten. In Leusden liggen meer dan 100 caches ‘verborgen’ die je via de website of een app op je telefoon kunt opzoeken en loggen. Er zijn makkelijke caches maar ook hele ingewikkelde waarbij je tijdens de route vragen moet beantwoorden. Een goed antwoord geeft je dan de juiste coördinaat waar de ‘schat’ verborgen ligt. Sommige caches zijn klein (micro) maar er zijn ook grote caches zoals vogelhuisjes. Soms ligt er iets ruilbaars in zoals een pen of een stukje speelgoed. Daarnaast tref je ook wel eens trackable aan. Dit is een reizende cache en gaat over de hele wereld. Je mag deze mee naar huis nemen en daarna ergens anders achter laten. 

Ben je actief met de Ommetje-app of wil je leuke wandelingen combineren met Geocachen? Dat kan!

Geocachen in Leusden

Hoe ziet een cache (schat) eruit?

Als je een ‘punt’ hebt gevonden waar je denkt dat de Geocache ligt dan kan je gaan zoeken. Aan de hand van de beschrijving kun je bepalen waar je denkt dat die cache moet liggen. En hier gaat het leuk worden: er zijn hele originele caches gemaakt. Zo lag er lang een cache bij de kanoboederij waar je water uit het kanaal in een buis moest doen waardoor de cache naar boven kwam. Of aan de Paradijsweg hing een hokje hoog in een boom die je met behulp van een kabel kon laten zakken. 

Multicache, een route die je kunt volgen

Er zijn ook caches in de vorm van een route gemaakt. Een multicache is een cache waarbij je met behulp van meerdere ‘waypoints’ (coördinaten) een route loopt naar de eindcache. De multi kan een wandeling zijn waarbij je de waypoints van tevoren krijgt, maar het kan ook zijn dat je door het beantwoorden van allerlei vragen de waypoints zelf moet berekenen.

In Leusden heb je bijvoorbeeld ‘Trek je stoute schoenen aan!’ (leuk voor kleine kinderen), ‘Leusden van de straat af gezien’ (een route door wijken van Leusden) of ‘Klompenpad Schutpad’.

Ontvang leuke tips uit Leusden

Vul je e-mailadres in en je ontvangt wekelijks nieuwe tips uit de regio.

Voorbeeld van 3 caches in Leusden

Klik maar eens op één van deze drie ‘caches’. Onder de kaart staan de beschrijvingen. Mocht je een cache niet kunnen vinden dan kan je altijd een hint vragen. 

Leusden groen

Dit is een mooi punt om nou is eindelijk te zien uit wat voor soort delen Leusden bestaat en dat allemaal in een oogblik. Als u rechts kijkt ziet u huizen met een sloot ervoor. Sloten hebben we heel erg veel in Leusden, dit draagt natuurlijk bij aan het groene Leusden. Als u links kijkt ziet u de schoolsteegbosjes. Dit is een beschermd natuur gebied waar Leusden heel erg trots op is. Als je rechtdoor kijkt ziet u een weiland waar regelmatig koeien in staan. Leusden is vroeger gekozen als de groenste gemeente van Nederland en zelfs 2 keer als groenste gemeente van Europa. Maar helaas is daar nu ook verandering in gekomen. Tegenwoordig staat er heel veel onkruid, het heeft wel dezelfde kleur maar het is niet hetzelfde. Maar alsnog vind ik dat het een heel groene gemeente is, en om trots op te zijn!

(tekst van de Geocache website)

Petling van de boswachter #1

Dit is een petling op een leuke manier verstopt, gewoon om er eentje te zoeken in Leusden. Kan jij hem vinden?

(tekst van de Geocache website)

Voel je je veilig of niet.....

Op deze dijk is vroeger veel gevochten, om precies te zijn in de tweede wereld oorlog. Vanaf hier konden ze kijken of er vijanden aankwamen vanaf het oosten. Als dit het geval was, deden ze een sluis dicht en stroomde het hele weiland over waardoor de vijanden er alleen zwemmend door heen konden. Dit hield veel van de vijanden tegen, behalve natuurlijk vliegtuigen.

Ze hebben veel bunkers op de dijk gebouwd, ook wel kazematten genoemd, om je te beschermen tegen kogels en bommem. Helaas zijn deze bunkers nu dicht gemaakt en kan je er niet in.

Nu is de vraag of jij je veilig voelt als je deze geocache wil loggen, je bent veilig omdat er geen oorlog meer is. Maar kan jij ook ongezien deze geocache loggen….? Leg A.U.B de geocache weer precies zoals die lag terug en bedek hem goed af zodat hij niet gezien wordt. Succes met zoeken!

Hint : Aan het kant van het kanaal achter een boom.

(tekst van de Geocache website)

Volg je ons al op de socials?

Heb je een cache gevonden?

Als je een cache gevonden hebt dan kan je deze ‘loggen’ in de geocache app. Meestal ligt er ook een echte ‘logrol’ bij. Dit is een rolletje papier waarop je je teamnaam en de datum schrijft. 

YouTube uitleg van Geocaching

Bekijk de onderstaande twee video’s maar eens. Hierin wordt alles nog eens uitgelegd.

Is Geocachen gratis?

Geocachen is gratis en in een premium versie. De premium versie is betaald en krijg je o.a. meer en uitdagendere Geocaches te zien. 

Wil je beginnen met Geocachen? Maak dan een account aan op www.geocaching.com en start gelijk met leuke caches. 

Bonus tip!

Na 17 januari komt er een nieuwe multi-cache online waarmee je nog meer leert over de prachtige omgeving van Leusden. 

Heb je vragen over het geocachen dan mag je altijd een e-mail sturen. Je kunt ook kijken op de Nederlandse website van Geocaching. 

Groeten uit Leusden

Persoonlijke verhalen uit Leusden, wandelingen en goede adresjes voor to-go. Racefietsen en skeeleren, genieten en bekijken. Leusden, Achterveld en Stoutenburg liggen centraal in het land. 

Aanvullingen aan de website

Heb je nieuwe informatie of wil je iets melden? Laat het weten door het formulier op de contactpagina in te vullen.

Nieuwsbrief