Rondje kanoën

Leusden ligt omsloten tussen het Valleikanaal en de Heiligenbergerbeek. Ideaal om een ronde te kanoën.

Beschrijving van de activiteit

Lengte: 16 km

Je kan in Leusden geweldig mooi kanoën of kajakken. Deze route start op het Valleikanaal en gaat helemaal onder de A28 door. Via een kleine verbindingssloot vaar je naar de Heiligenbergerbeek. Deze moet je nu stroomopwaarts bevaren. Je komt nu door het Lockhorsterbos en Leusden-Zuid. Via landgoed de Boom kom je uiteindelijk weer in het Valleikanaal.

Het Valleikanaal

Bij Kanocentrum “Boerderij Berg” start de route. Je kunt hier verschillende soorten kano’s huren. Het eerste deel gaat over het Valleikanaal. Dit kanaal is gegraven tussen 1934 en 1941. Het diende in eerste instantie voor een waterverbinding tussen Amsterdam en Duitsland, maar ook ter verbetering van de waterafvoer van de Gelderse Vallei door de grachten van Amersfoort naar het IJsselmeer. Door de oorlogsdreiging werd het onderdeel van de Grebbelinie en kon men de weilanden ten oosten van het kanaal onder water zetten (inundatie).

Tijdens het eerste deel van de kanoroute is er veel van de oorlogstijd te zien. Je volgt de de Grebbeliniedijk waarin verschillende bunkers en pantserstellingen te zien zijn.

Voorbij Leusden vaar je onder de snelweg A28 door en ben je in Amersfoort. Via een verbindingsroute kano je richting de Heiligenbergerbeek.

De Heiligenbergerbeek

De natuurlijke beek loopt ten westen van Leusden en heeft een uitgebreid stroomgebied waar ook andere beken in uitkomen. Vanaf de Bruinenburgersluis loopt de beek helemaal naar de Monnickendam in Amersfoort waar het de grachten voorzien van water.

Vanaf de verbindingsroute vaar je terug naar Leusden. De route gaat weer onder de A28 door richting het Lockhorsterbos. Je vaart onder hele oude bomen richting de brug van de spoorlijn. Na de bocht heb je de mogelijkheid om een ijsje te eten bij IJshoeve Ruitenbeek. De route gaat verder richting Leusden-Zuid.

Na het passeren van het sluisje wordt de beek steeds smaller en kronkelt over landgoed De Boom. Uiteindelijk kom je uit bij de Bruinenburgersluis en vaar je via het Valleikanaal weer terug richting het kanocentrum.

actieve map

Rondje kanoën

Verken de route op de kaart en ontdek de beste stops voor eten, drinken en bezienswaardigheden.

Download de routekaart in GPX

Start van route Rondje kanoën

Kanocentrum Boerderij Berg, Langesteeg, Leusden, Netherlands
Open startlocatie in Google

ontdekken

Deze bezienswaardigheden kom je onderweg tegen

Langsde route ontdek je diverse bezienswaardigheden; gun jezelf de tijd om deze grondig te verkennen en bewonderen.

eten en drinken

Bezoek deze horeca langs de route