Via het Gat van Zus naar Radio Kootwijk

Fietstocht van het Gat van Zus, het Solse Gat en het Aarelgat naar de kathedraal op Radio Kootwijk.

Beschrijving van de activiteit

Lengte: 84 km

Deze route start van TOP de Schammer richting Stoutenburg. Via de Stoutenburgerlaan fiets je richting Hoevelaken, een dorp net over rijksweg A1. Aan het eind sla je rechtsaf richting Zwartebroek. Via de weg en fietspaden kom je uit op de Appelsche Heide, een fraai heide en vennengebied tussen Voorthuizen en Nijkerk. Na wat gekronkel sta je midden op landgoed Boeschoten. Links en rechts van het fietspad zie je de omgewoelde berm door de zwijnen die hier in de avondschemering op zoek gaan naar eten. Je zit midden op de Veluwe!

Na het mooie landgoed gaat de tocht verder naar Garderen en Uddel. Je komt nu langs gebieden met mooie streeknamen zoals het Gat van Zus, het Solse Gat en het Uddelermeer. Je slaat in Uddel rechtsaf via de Aardhuisweg richting de Kroondomeinen. Een mooi gebied met een pittig korte eerste klim. Aan het eind sla je links en rechtsaf richting Hoog Soeren. Hier kan je bij de diverse horeca lekker ontspannen met een kop koffie of een goede lunch.

Je verlaat het gehucht voor één van de mooiste routes op de Veluwe. Via de Asschelsche Heide, halte Assel en de natuurbegraafplaats klim je naar de Hoog Buurlosche Heide. Het glooiende gebied met vergezichten ligt hoog op een uitloper van de ijstijd. Hierdoor kan is het hier meestal als één van de eerste plaatsen wit als het gaat sneeuwen. Je fietst over de Koeflesh, de Hondsflesh en de Gerritsflesh dwars door het Kootwijkerzand. Midden in dit stuifzand gebeld staat Radio Kootwijk. Een imponerend gebouw midden in het bos, ook wel de Kathedraal genoemd. 

De lange weg gaat verder langs het militair schietterein Harskamp waar zich ook een oefendorp bevindt. Je verruilt nu de bossen van de Hoge Veluwe voor het agrarisch landschap van de Gelderse Vallei. Dit gebied is in de MKZ crisis van 2001 zwaar getroffen en tot op de dag van vandaag blijft het een raadsel wat zich nu precies heeft afgespeeld. Langs Wekerom en De Valk rij je nu Barneveld binnen. De route slingert dwars door het dorp richting de Achterveldseweg die je in Achterveld brengt. Via Snorrenhoef en Asschat kom je weer in Leusden. Het laatste stukje gaat over een mooi fietspad langs het Valleikanaal en brengt je terug op de parkeerplaats.

actieve map

Via het Gat van Zus naar Radio Kootwijk

Verken de route op de kaart en ontdek de beste stops voor eten, drinken en bezienswaardigheden.

Download de routekaart in GPX

Start van route Via het Gat van Zus naar Radio Kootwijk

Schammersteeg 2, 3835 PR Stoutenburg, Netherlands
Open startlocatie in Google

ontdekken

Deze bezienswaardigheden kom je onderweg tegen

Langsde route ontdek je diverse bezienswaardigheden; gun jezelf de tijd om deze grondig te verkennen en bewonderen.

eten en drinken

Bezoek deze horeca langs de route