Skip to Content

Horstbrug

Brug over het Valleikanaal die een grote rol speelde in de Tweede Wereldoorlog.

Op zaterdagochtend 11 mei 1940 waren alle burgers uit de gemeenten Stoutenburg en Leusden geëvacueerd. Lege dorpen bleven achter. De Horstbrug ( in huidige Horsterweg) over het Valleikanaal werd in de loop van de ochtend opgeblazen, nadat de Stoutenburgse evacués deze gepasseerd waren.

Omdat de Horstbrug over het Valleikanaal op 11 mei was opgeblazen door de Nederlandse militairen werd daar al snel een pontje gemaakt. Door aan het touw te trekken voer je naar de overkant. Met een paar jongens werd het pontje operationeel gehouden.

Routes langs deze bezienswaardigheid

Wandeling door de Schammer

Wandelen door de Schammer

Een wandeling door de oude kern van Leusden naar natuurgebied de Schammer. Onderweg loop je door het Princenhofpark, bewonder je de architectonische nieuwbouw van AFAS en kan je reeën spotten in de Schammer.
Uitleg over de Voorposten in Stoutenburg

Dorpen op Drift

Leusden in de Grebbelinie (1939-1945) is een boek van José Huurdeman over de oorlog in onze streek. Deze fietstocht brengt je langs een aantal markante locaties uit de oorlogstijd.

Meer informatie over deze activiteit​

Startpunt: Horsterweg 21 in Leusden
Meer informatie
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram