De Schammer: de Zesde Kom

De 60 kilometer lange Grebbelinie liep dwars door Leusden. Bij de aanleg van de Grebbeliniedijk in de achttiende eeuw werden komkeringen aangelegd om het water van de inundaties tegen te houden. Er waren in 1940 in totaal elf kommen, elk met een keerkade.
Er is nog geen mooie afbeelding van dit onderdeel beschikbaar. Heb je een mooie foto van 'De Schammer: de Zesde Kom' en mag ik die gebruiken neem dan contact op.
De 60 kilometer lange Grebbelinie liep dwars door Leusden. Bij de aanleg van de Grebbeliniedijk in de achttiende eeuw werden komkeringen aangelegd om het water van de inundaties tegen te houden. Er waren in 1940 in totaal elf kommen, elk met een keerkade. De Zesde Kom, ofwel de Voetpadkom, lag op Stoutenburgs (de Schammerpolder), Hoevelakens (rondom Koedijkerweg) en Amersfoorts ( de wijk Schuilenburg) grondgebied. Het inundatiegebied van de Zesde Kom lag in 1939/1940 zowel langs het Valleikanaal als langs de Barneveldse Beek (in vroeger tijden Vlier- of Flierbeek genaamd). De hoger gelegen Hooge Weg (nu Hogeweg) van Amersfoort naar Hoevelaken diende vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw als keerkade. Begin november 1939 werd de inundatie hier voorlopig gesteld op 2,00 meter boven nap en moesten achttien gezinnen uit deze kom evacueren. In januari 1940 echter werd besloten het peil tot 2,50 meter boven nap te laten stijgen waardoor die maand nog eens honderdvijftig personen moesten vertrekken.

Route(s) langs dit hoogtepunt

Leusden in de Grebbelinie (1939-1945) is een boek van José Huurdeman over de oorlog in onze streek. Deze fietstocht brengt je langs een aantal markante locaties uit de oorlogstijd.
Lees meer over Dorpen op Drift

Extra informatie:

Bron :
Dorpen op drift, Leusden in de Grebbelinie 1939-1945
Auteur :
José Huurdeman

Groeten uit Leusden

Persoonlijke verhalen uit Leusden, wandelingen en goede adresjes voor to-go. Racefietsen en skeeleren, genieten en bekijken. Leusden, Achterveld en Stoutenburg liggen centraal in het land. 

Aanvullingen aan de website

Heb je nieuwe informatie of wil je iets melden? Laat het weten door het formulier op de contactpagina in te vullen.

Nieuwsbrief