Nieuwe dijk

Er is nog geen mooie afbeelding van dit onderdeel beschikbaar. Heb je een mooie foto van 'Nieuwe dijk' en mag ik die gebruiken neem dan contact op.
In 1939 en 1940 is langs het Valleikanaal, daar waar deze verder van de oude dijk af ligt (naast woonwijk ‘t Vliet en bedrijventerrein De Horst) nog een tweede dijk aangelegd. Hier lag dus een dubbele dijk. De nieuwe dijk lag evenwijdig aan en op ruim tweehonderd meter van de oude dijk. Het zand voor de aanleg was afkomstig van het uitgegraven kanaal, gegraven tankgrachten in de omgeving en bovendien uit een zandgat bij Woudenberg. De kazematten staken er een stukje bovenuit maar werden met zand en graszoden gecamoufleerd. Deze nieuwe dijk is in de jaren zestig afgegraven. Het zand is gebruikt voor de aanleg van rijksweg A28. Een aantal jaren later zijn ook de kazematten gesloopt.

Route(s) langs dit hoogtepunt

Leusden in de Grebbelinie (1939-1945) is een boek van José Huurdeman over de oorlog in onze streek. Deze fietstocht brengt je langs een aantal markante locaties uit de oorlogstijd.
Lees meer over Dorpen op Drift

Extra informatie:

Bron :
Dorpen op drift, Leusden in de Grebbelinie 1939-1945
Auteur :
José Huurdeman

Groeten uit Leusden

Persoonlijke verhalen uit Leusden, wandelingen en goede adresjes voor to-go. Racefietsen en skeeleren, genieten en bekijken. Leusden, Achterveld en Stoutenburg liggen centraal in het land. 

Aanvullingen aan de website

Heb je nieuwe informatie of wil je iets melden? Laat het weten door het formulier op de contactpagina in te vullen.

Nieuwsbrief