Skip to Content
Wandelen in Leusden en omgeving

Wandelen rondom Leusden

Ben je op zoek naar een lekkere wandeltocht? Je kunt heerlijk wandelen in Leusden. Er liggen veel wandelroutes en vier klompenpaden. Door de bossen en over de landgoederen kan je uren wandelen. 
Op landgoed Den Treek kan je naast het maken van prachtige wandelingen ook heerlijk hardlopen. Er zijn verschillende routes beschikbaar en je kan goed parkeren. 

Ten noorden van Leusden liggen De Schammer en Bloeidaal. Twee unieke gebieden die zijn teruggebracht naar het oude landschap. Hierdoor trekt het gebied veel vogelsoorten aan die gebruik maken van het stilstaande water in de zijarmen van de Barneveldse beek. Door het gebied lopen drie wandelroutes om dit ecologisch stukje natuur te ontdekken. 

Ook liggen er veel geocaches die je kan zoeken tijden het wandelen. 

Klompenpaden

Het eerste Klompenpad, het Schutpad, werd in 2002 geopend in het buitengebied van Leusden. Er werd onder andere een oud Kerkepad hersteld en de route ging over onverharde paden via boerenland en landgoederen. Inmiddels liggen er vier klompenpaden om te wandelen in Leusden.

Overzicht van wandelingen​

Leusden is in 2017 uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar. Dat is ook niet gek! Je kunt in de hele regio prachtige wandelingen maken. De vier meeste gewaardeerde wandelingen staan hieronder weergegeven. 
Deze wandeling loopt door het prachtige beekdal van de Heiligenbergerbeek, het nieuwe park Elisabeth Groen en gaat over in een (historische) wandeling om en door het oude centrum van Amersfoort.
Afstand 10 kilometer
Bekijk de route
Wandeling over de flanken van de Amersfoortse Berg en de Leusderheide. De route brengt je door 5 verschillende bossen en kent flink wat hoogtemeters.
Afstand 13.8 kilometer
Bekijk de route
Wandeling over landgoed Stoutenburg en de landerijen naar het oorspronkelijke Groot Stoutenburg.
Afstand 6 kilometer
Bekijk de route
Hazenwater en Vogelwater zijn twee mooie waterrijke gebieden in Den Treek. Deze route maakt een grote ronde om de twee plassen.
Afstand 5 kilometer
Bekijk de route
Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. De Ommetje-app helpt je daarbij. Meer informatie vind je op de pagina OmmetjeApp.

Routes voor kinderen

Op landgoed Stoutenburg en in het Lockhorsterbos zijn wandelroutes voor kinderen gemaakt. Het Stoute Schoenenpad is voorzien van allemaal leuke activiteiten voor jonge wandelaars. Op de route vind je een echte bostelefoon, een waterpomp en een dassenburcht.

Trek je wandelschoenen aan en ga wandelen in Leusden en ontdek de natuur te voet!

Wandelen met je hond

Wil je graag met je hond lopen dan zijn er verschillende losloopgebieden waar je met je hond los mag wandelen in Leusden. Het Lockhorsterbos is een mooi gebied waar honden vrij kunnen hollen. Het grenst aan de Heiligenbergerbeek waar ze kunnen zwemmen en poedelen. Ook op de Liniedijk mogen honden los. Dit onderdeel van de Grebbelinie loopt langs het Valleikanaal. Op een aantal punten is een hondenstrandje.
In het Lockhorsterbos mogen honden los! Een mooi bosgebied van 7.5 ha langs de Heiligenbergerbeek waar je met je hond los mag wandelen.
Afstand 4 kilometer
Bekijk de route
Je mag je hond loslaten op de Liniedijk, een bosgebied naast het Valleikanaal. Halverwege is er een hondenstrandje met een bankje.
Afstand 4.2 kilometer
Bekijk de route
Gebied rondom de oude ijsbaan om je hond los te laten rennen.
Afstand 1 kilometer
Bekijk de route
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram