Wandelen rondom Leusden

Ben je op zoek naar een lekkere wandeltocht? Rondom Leusden liggen veel wandelroutes en vier klompenpaden. Door de bossen en over de landgoederen kan je uren wandelen. 

Op landgoed Den Treek kan je naast het maken van prachtige wandelingen ook heerlijk hardlopen. Er zijn verschillende routes beschikbaar en je kan goed parkeren. 

Ten noorden van Leusden liggen De Schammer en Bloeidaal. Twee unieke gebieden die zijn teruggebracht naar het oude landschap. Hierdoor trekt het gebied veel vogelsoorten aan die gebruik maken van het stilstaande water in de zijarmen van de Barneveldse beek. Door het gebied lopen drie wandelroutes om dit ecologisch stukje natuur te ontdekken. 

Ook liggen er veel geocaches die je kan zoeken tijden het wandelen. 

Wandelen met je hond

Wil je graag met je hond los lopen dan zijn er verschillende losloopgebieden. Het Lockhorsterbos is een mooi gebied waar honden vrij kunnen hollen. Het grenst aan de Heiligenbergerbeek waar ze kunnen zwemmen en poedelen.  Ook op de Liniedijk mogen honden los. Dit onderdeel van de Grebbelinie loopt langs het Valleikanaal. Op een aantal punten is een hondenstrandje.  

In het Lockhorsterbos mogen honden los! Een mooi bosgebied van 7.5 ha langs de Heiligenbergerbeek waar je met je hond los mag wandelen.
Lengte route
4
km
Je mag je hond loslaten op de Liniedijk, een bosgebied naast het Valleikanaal. Halverwege is er een hondenstrandje met een bankje.
Lengte route
4.2
km
Gebied rondom de oude ijsbaan om je hond los te laten rennen.
Lengte route
1
km

Klompenpaden

Het eerste Klompenpad, het Schutpad, werd in 2002 geopend in het buitengebied van Leusden. Er werd onder andere een oud Kerkepad hersteld en de route ging over onverharde paden via boerenland en landgoederen. Inmiddels liggen er vier klompenpaden in Leusden.

Routes voor kinderen

Op landgoed Stoutenburg en in het Lockhorsterbos zijn wandelroutes voor kinderen gemaakt. Het Stoute Schoenenpad is voorzien van allemaal leuke activiteiten voor jonge wandelaars. Op de route vind je een echte bostelefoon, een waterpomp en een dassenburcht.

Trek je wandelschoenen aan en ontdek Leusden te voet!

Ommetje app

Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. De Ommetje-app helpt je daarbij. Meer informatie vind je hier.

Overzicht van wandelingen

Deze wandeling loopt door het prachtige beekdal van de Heiligenbergerbeek, het nieuwe park Elisabeth Groen en gaat over in een (historische) wandeling om en door het oude centrum van Amersfoort.
Lengte route
10
km
Wandeling over landgoed Stoutenburg en de landerijen naar het oorspronkelijke Groot Stoutenburg.
Lengte route
6
km
Uniek gebied welke tussen 2007 en 2011 helemaal is aangepast tot hoe het vroeger is geweest.
Lengte route
5
km
Hazenwater en Vogelwater zijn twee mooie waterrijke gebieden in Den Treek. Deze route maakt een grote ronde om de twee plassen.
Lengte route
5
km

Ontvang nieuwe wandelingen

Vul je e-mailadres in en je ontvangt nieuwe wandelingen.

Hardlooproutes die je kunt wandelen

Natuurlijk kan je ook de ‘hardlooproutes’ gewoon wandelen. Let goed op de afstanden: deze zijn vaak wat langer.

Groeten uit Leusden

Persoonlijke verhalen uit Leusden, wandelingen en goede adresjes voor to-go. Racefietsen en skeeleren, genieten en bekijken. Leusden, Achterveld en Stoutenburg liggen centraal in het land. 

Aanvullingen aan de website

Heb je nieuwe informatie of wil je iets melden? Laat het weten door het formulier op de contactpagina in te vullen.

Nieuwsbrief